Laptop más néven Notebook

A laptop más néven notebook, hordozható vagy személyi számítógép. Az asztali számítógépeket egy fix. helyen tudjuk használni, ezzel szemben a laptop könnyedén mozdítható, akár az ölünkbe is helyezhető. Ugyanazokat a funkciókat tölti be, mint egy asztali gép, csak a mérete jóval kisebb, a súlya könnyebb és kevesebb energiát fogyaszt. A ma kapható notebookok már nem igazán hasonlítanak a kezdeti gépekre. Az évek során sokat fejlődtek, átalakultak, az emberek számára egyre vonzóbbá váltak. A szavak használatával kapcsolatban is előfordulnak viták a szakmai berkekben. Ugyanis a notebook jelentése notesz, jegyzetfüzet, ami a gép tulajdonságaira utalhat, hogy könnyű hordozni, kis méretű, szöveget írhatunk, szerkeszthetünk vele.

Nézzük meg kicsit részletesebben a kialakulását és fejlődését. Nem olyan könnyű meghatározni, hogy melyik volt az első hordozható számítógép, mert ezek még egyáltalán nem hasonlítottak a mai formájukra, hogy könyv formában össze lehessen csukni és így könnyedén magunkkal tudjuk vinni. A cél az volt, hogy olyan hordozható és kisméretű gépet tervezzenek, ami magába foglalja az asztali gép tulajdonságait. Az első fejlesztés és az alapötlet Dynabook néven vált ismerté. 1968-ban találta ki Alan Kay.

Laptop vs Notebook.

Sikerült megoldania, hogy nagyon lapos alakja volt a gépnek. Ezt gyerekek részére tervezték, nagyon egyszerűen működött. Később alkalmazták a hadseregnél a dokumentációk rögzítésére. Nem igazán volt ösztönző erő és akkoriban még igény sem a gép továbbfejlesztésére, gyerekjátékként tekintettek rá. Csak a 80-as évek elején fejlesztették ki az első igazi úgynevezett hordozható számítógépet, melyet Osborne 1-nek neveztek. Ennek sem volt még akkumulátora, de maga a gép összecsukható és mozdítható volt. Adam Osborne-ról a tervezőről nevezték el. A gép előállítása nagyon költséges volt, így a vállalat nem lett igazán sikeres. A súlya több mint 10 kiló volt és apró kijelzővel rendelkezett.

Pár évvel később megérkezett a Compaq számítógép. Nem volt sokkal jobb, mint az Osborne 1, de mivel az új és népszerű MS- DOS operációs rendszert használta azonnal sikeresnek bizonyult. Ezt követte a Grid Compass, ami már nagyon hasonlított az általunk is használt notebookra, mert a kijelzője már lehajtható volt. Az amerikai hadsereg és a NASA körében népszerű vált, a hétköznapi emberek számára viszont szinte elérhetetlenné a magas ára miatt. Méltán nevezhetjük a kor csúcskészülékének. A fordulópontot a fejlődésben a Windows 95 megjelenése és az Intel Pentium processzorok fejlesztése jelentette.
Mára a hordozható számítógépek az élet részévé váltak.

Az évek során számos fejlesztés történt, a technológia jó irányba fejlődött. Az operációs rendszerek rendkívül fejlettek lettek, a gép súlya lecsökkent, az akkumulátorok élettartama hosszabb lett. Ezáltal könnyű szállítani, bárhova magunkkal tudjuk vinni. Hasonlóan működnek, mint az asztali számítógépek, így munka, iskola vagy játék célokra tökéletes választás lehet. Az oktatásban is egyre népszerűbbé válik, mert a diákok a gépen jegyzetelnek, sok felhasználó számára a gépen történő írás sokkal gyorsabb, mintha kézzel írnák az esszéket, jegyzeteket. Használhatjuk a kapcsolattartáshoz és kényelmes, mert útközben is át tudjuk nézni a tananyagot. Ha elfáradunk segít a kikapcsolódásban, filmet, videót nézhetünk rajta, zenét hallgathatunk vagy az interneten történő böngészésre is használhatjuk.

Szuper kiváló és olcsó Acer Hp, Samsung, Huawei, Iphone mobiltelefonok, Laptop, Notebook akció: Asus, Acer, Lenovo, HP, smart full hd tv, Xbox one, PS5, ps4

Samsung, mobiltelefon, laptopok, Huawei
Huawei, Acer, hp Notebook, laptop,mobiltelefonok, Samsung
legjobb Samsung mobiltelefonok és tartozékok, laptopok, Huawei
legjobb Samsung,Asus Hp laptop, notebook, Huawei mobiltelefon
legjobb iphone okostelefon, laptopok, ps4, xbox, Samsung, Huawei
legjobb Huawei mobil telefon, Samsung, Xbox, Ps5,Samsung
legjobb televízió Wiki
legjobb Huawei telefonok, Laptopok, Xbox one, ps4, ps5, Samsung
legjobb xbox, laptopok, Ps4, mobiltelefonok, Huawei, Samsung
kiváló mobil telefon, laptopok, xbox, Samsung, Huawei
Szuper kiváló és olcsó Acer, HP Samsung, Huawei, Iphone mobiltelefonok, Laptop, Notebook akció: Asus, Acer, Lenovo, HP, smart full hd tv, Xbox one, PS5, ps4