Hogyan válasszunk ülőgarnitúrát hosszútávra, ami tisztítható?

Sokan nem terveznek tisztíthatóság szempontjából előre a lakás berendezésénél, hanem leginkább a design a mérvadó. A vizuális élményt pedig hosszútávon az előző funkció fogja biztosítani. A bútorgyártók egy része nagyon jól kifejlesztette az „eldobható” ülőgarnitúrát, míg más gyártók dupla vagy tripla áron olyan bevonattal látják el a bútort, amiből „minden” kijön. Nézzük mi az elmúlt 25 évben mit tapasztaltunk kárpittisztításban Budapesten:

A nagyobb gyártók jelentős mennyiségben készítenek pamut huzatú kárpitokat. Ez mindannyian tudjuk, hogy ha egy pamut ruhára folt kerül, akkor azonnal irány a fürdő és kezeljük a foltot. Ülőgarnitúránál ez nem működik nyilván. Sajnos találkoztunk olyan esettel, amikor az új kanapéra pecsét került és aznap kimentünk, de már nem lehetett teljesen eltüntetni a foltot. Az emberekben az a kép van, hogy a pamut jó a bőrnek. Szerintem ez inkább ruha esetében érvényes, hiszen a bútoron ritkán üldögélünk meztelenül. Simán eladják a pamut huzatú bútorokat, amit lehet tisztítani, de csak higiéniai szempontból, mert szép már nem lesz. Ezt hívom én eldobható ülőgarnitúrának.

Egy külön csoportba sorolom a lehúzható huzattal gyártott kanapékat. Ezen belül van ugyanúgy pamut, tehát maradt esély egy gépi mosáshoz és műszálas vagy kevert szálas. Sajnos van olyan bútor amiről csak szétszerelt állapotban húzható le a kárpit. Ilyenkor általában marad a klasszikus kárpittisztítás. Sok olyan van aminek a párnája lehúzható és mosható de a többi rész fix. Sokszor megtévesztő, hogy cipzár van a párnán de csak a gyártás egyszerűsítése miatt és az nem levehető. Ami fontos, az az, hogy a lehúzott huzaton belül mit mutat a textil KRESZ. Hőfokot szigorúan be kell tartani. Ha P betűt látunk akkor vegytisztítóba kell vinni.

A műszálas huzatok jól kárpittisztíthatók. Itt is sok féle anyag létezik, de ha nem túl világos, akkor eredményes lesz a kárpittisztítás.

Textilbőr huzatok elvileg szuperül tisztíthatók. Gyakorlatban viszont rengeteg féle van belőle és egyáltalán nem igaz, hogy minden kijön belőle. Sok textilbőr mechanikailag nem strapabíró és elszakad vagy bereped a használattól. Van olyan aminek a felülete egyszerűen lekopik. Az igaz viszont, hogy ha valami rákerül erre a felületre akkor egy vizes rongy is elég lehet a letisztításához.

Összegezve ha kárpittisztítás szempontjából sorrendbe kéne állítani az anyagokat én a legrosszabbtól a legjobb felé haladva így osztályoznám: pamut, kevert szálas, műszálas, textilbőr, polár típusú huzat.